Home
volg ons ook op:
Tips en Suggesties

Faunatip! Van snoeihout kun je deze leuke faunaschuilplaats maken!

Goed voor de natuur
Leuk om te doen
Geen lange wachtrij bij de stort
Geen stortkostenHelpt plastic om bomen tegen de processierups?

We hebben gezien dat om sommige eikenbomen in ons dorp plastic is gewikkeld. Dit plastic zou de eikenprocessierups, in de preventieve fase, moeten bestrijden. Het Kennisplatform Processierups (
https://processierups.nu ) heeft onderzocht of het plastic effect heeft en het antwoord is, helaas, nee.
De rupsen komen uit de eipakketjes die hoog in de eikenboom zijn gelegd. Daar eten ze van de bladeren. Ze hoeven dus niet in of uit de boom. Het idee achter het plastic is dat de folie de looproute van de rupsen zou blokkeren. Dat is dus niet het geval. Ook gebruiken de rupsen het plastic als schuilplek door eronder te gaan zitten. Vogels zien die insecten en gaan pikken in het folie, waardoor ze plastic binnen-krijgen.
We vragen daarom om geen bomen meer te omwikkelen met plastic folie. We zien dat het plastic op sommige plaatsen alweer loslaat en zo in de natuur terecht komt. Dat is zeker niet wenselijk! We doen dus een vriendelijk verzoek aan degene die het plastic aangebracht heeft om deze weer te verwijderen.
Door te investeren in de natuurlijke vijanden, zoals het ophangen van nestkasten voor koolmezen en het planten van inheemse struiken voor insecten, ontstaat er een gezond ecosysteem, waarbij eikenprocessierupsen niet de overhand krijgen. Door nu te investeren in biodiversiteit zal de komende jaren de overlast minder worden. We hebben er dus met elkaar wel degelijk invloed op.

De gemeente Emmen heeft diverse aannemers ingehuurd die de nesten van de rupsen zomers weghalen. De nesten op plaatsen waar veel mensen komen krijgen hierbij voorrang, zoals bij scholen, ziekenhuis of zwembaden. De aannemers kunnen helaas niet alle nesten weghalen, daar is de gemeente Emmen te groot voor. Heeft u een nest gezien van de eikenprocessierups in openbaar gebied? Geef dit dan door aan de gemeente.

De gemeente verwijdert alleen de nesten in het openbaar gebied. Heb je last van de eikenprocessierups in je eigen tuin, bel een gespecialiseerd bedrijf om problemen te voorkomen.
Natuurwerkgroep


Jeneverbesroute Mantingerveld, vlakbij Hoogeveen

De Heide kleurt nu prachtig paars! Wandel eens door de verschillende kleine stukjes heide ten zuiden van Mantinge. In het Mantingerveld is
Natuurmonumenten bezig een groot heideveld in oude glorie te herstellen. De wandelroute geeft je nu al een goed beeld van de huidige natuur, en van wat er nog gaat komen. Deze wandelroute is afwisselend aangegeven met rode, witte en gele paaltjes. Je start door vanaf de parkeerplaats aan de Mantingerdijk de rode wandelroute te volgen.

Vormen huiskatten een bedreiging voor de vogelpopulatie?

Jagen is een oerinstinct waardoor je dit gedrag niet kunt afleren. Ook niet door hem een belletje om te doen. Katten kunnen namelijk leren om met een belletje om te jagen.
Toch lijken de vele vogelslachtoffers die katten maken er niet voor te zorgen dat populaties van de algemene vogelsoorten op landelijk niveau onder druk staan. Niet voor niets leggen vogels meerdere eieren en broeden veel soorten vaak meerdere keren. Het is een ‘normaal’ verschijnsel dat een groot deel van de jongen niet groot wordt en voortijdig sterft.

Tips om de tuin veiliger te maken voor vogels
Voer op een open, overzichtelijke plaats, zodat de vogels de kat zien aankomen. Plaats eventueel gaas ruim om de voerplaats, dit geeft ze extra tijd om weg te vliegen.
Maak uw tuin ontoegankelijk of onprettig voor katten. Bijvoorbeeld door stekelige mei- en vuurdoorn te planten op plaatsen waar katten uw tuin binnenkomen, door stekelig snoeisel (of hazelnootschillen) tussen de planten te leggen, of door dichte bodembedekkers aan te planten, zodat de bodem dichtgroeit.
Hang nestkasten op een veilige plek waar de katten niet bij kunnen, minstens twee meter hoog. Denk bij kattenoverlast ook eens aan wat huis-tuin-en-keukenmiddeltjes, zoals het strooien van citroenschil of koffiedik of het plaatsen van planten in uw tuin die een citroengeur verspreiden.

Tips voor de kattenbezitter
Hou de kat in ieder geval binnen tijdens het uitvliegen van jonge vogels en gedurende de nacht.
Oranjedorp.info
design by Bente | created by jgthostings.eu ©